Які боги є?

Які боги є?

Наша стаття буде присвячена Богу, а точніше: богам в різних релігіях. Ви дізнаєтеся, які боги є і чим вони відрізняються один від одного. Але перед цим кілька слів про визначеннях, які допоможуть вам краще зрозуміти класифікацію.

Які боги існують

Потрібно сказати, що в більшості релігій Бог - істота особистісне, проте є деякі релігійні вчення, в яких Бог безособовий (так званий імперсоналізм). При цьому конкретні якості Бога або богів в різних релігіях також неоднакові. Уявлення про Бога або богів - центральне в будь-якої релігії. Якщо Бог один, то мова йде про монотеїстичної релігії, якщо безліч, то політеїзм. В такому випадку Бог є будь-яким з істот, які стоять над світом. Политеистические релігії, мабуть, найбільш древні, хоча якщо судити за деякими гілкам індуїзму, то з цим можна посперечатися. З найдавніших політеїстичних форм можна виділити релігії Стародавньої Греції та Риму, а також деякі форми релігії давніх слов`ян і індуїзму. Основні монотеїстичні релігії - це християнство, іудаїзм та іслам. Уявлення про Бога в таких релігіях формується на підставі різних писань і інших священних текстів, набраних номерів, як вважають адепти (ревні шанувальники) таких релігій, від самого Бога. Бог в таких релігіях - це вища всемогутня особистість, Творець всього живого. Він вічний, безсмертний, всюдисущий, всезнаючий і всеблагий, тобто він є абсолютна любов і добро. Крім того, він не пізнати. З імперсональності релігій виділимо буддизм і джайнізм, в яких немає поняття про Бога. Ну а тепер докладніше про Бога і про богів в кожній з вищезгаданих релігій.

Які бувають боги в конкретних релігіях



Почнемо з так званих авраамічних релігій - іудаїзму, християнства та ісламу. Грунтуються вони на вірі в Бога Єдиного. Однак першою по-справжньому монотеїстичної релігією з відомих була, по всій видимості, релігія давньоєгипетського фараона Ехнатона. Поступово єдинобожжя широко поширилося по всьому світу. Що ж стосується окремих авраамічних релігій, які в тій чи іншій мірі визнають Старий Завіт, який, як вважається, Авраам отримав безпосередньо від Бога, то, наприклад, іудаїзм заснований на вірі в Єдиного Бога, який створив весь світ. Християнська ж концепція Бога грунтується на Біблії, причому не тільки на Старому, але, в першу чергу, на Новому Завіті. Християнський Бог - це первісна і попередня світу сутність, всюдисуща, всемогутня і всезнаюча. Бог - творець усього і матеріального, і нематеріального, а конкретно - всіх живих істот і всього, що є у Всесвіті включаючи її саму. Бог - це джерело буття. Бог створив цей світ і населив його людьми, Він приймає діяльну участь в житті людства, посилає пророків і безпосередньо бере участь у земних справах (згадайте, наприклад, Всесвітній Потоп. Всесвіт, створена Богом, віддана Їм в розпорядження людини, яка має вільну волю, однак людини спокусив Сатана, в результаті чого людина опинилася відділений від Бога. Християни вважають, що людина грішна спочатку, а отже і смертна саме тому. в основних християнських течіях, які ми докладно розглядати тут не будемо, Бог триєдиний: Отець, Син і Святий дух, що становлять єдину Божественну сутність. в ісламі ж є єдиний Аллах, який є єдиним, гідним поклоніння людини. Він Всемогутній Творець і Вседержитель світів, не є подібним нічому, з ним ніщо не може зрівнятися. 99 імен Аллаха в ісламі підкреслюють Його вчинені якості .

Бог в індуїзмі, буддизмі і сикхизме



Для позначення Єдиного Бога (особистісного) індуси використовують слово Ишвара, а інші божеств в індуїстському пантеоні називаються діви. У філософії ж веданти існує поняття Брахмана - верховного космічного духу. Брахман є все і він присутній скрізь. Він всюдисущий, всемогутній, безмежний, безтілесний, невід`ємно притаманна внутрішня (іманентна) реальність, яка виступає як божественна основа для всього всесвіту. Сикхи також вірять в єдиного Бога, всепронізивающего і всемогутнього Творця, який, неосяжний і не досяжний для людини. Справжнє Його ім`я теж нікому не відомо. Тільки Він сам - Бог, знає мету творіння, Він нікого не карає і не веде, але Сам виділяє милосердя і любов, позбавлений ненависті і будь-яких пристрастей. А ось в буддизмі все не так однозначно. З одного боку принц Гаутама (Будда) заперечував існування Творця, однак їм же зізнавався Брахман, що містить в собі весь світ цілком - разом з усіма радощами і переживаннями.

Єгипет, античність і слов`яни

У Стародавньому Єгипті, як і в Індії, не існувало загальної релігії, а були місцеві культи, присвячені певним божествам. У більшості з них, правда, визнавалися і інші божества, тому єгипетську релігію цілком можна розглядати як політеїстичну. І окремо варто сказати про «нововведення» фараона Ехнатона, який ввів культ поклоніння Атону (так називався Бог Сонця), який був першою ластівкою монотеїзму. Всього в єгипетській релігії налічується близько 700 богів. Що стосується релігії древніх греків і римлян, то це класичне багатобожжя, адже їх пантеон налічували кілька сотень різних божеств, які уособлювали як сили природи, так і небесні світила. Близько до них і традиційне слов`янське язичництво, правда кількість богів у слов`янському пантеоні визначити досить складно через те, що один і той же божество мало по кілька імен. В якого бога вірити, безумовно, особиста справа кожного. А моїм завданням було показати вам все різноманіття людських уявлень про Вищої Сили, щоб ви знали, які боги є.



Оцініть, будь ласка статтю
Всього голосів: 114